Nieuws

Verslag en luisterfragment Klassiek in de Stad

i Nov 26th No Comments by

IMG_3668

 

 

Op woensdag 26 november 2014 zond Radio 4 met het programma Klassiek in de Stad Maastricht vanuit Centre Céramique een hele dag klassieke muziek en interviews uit van Maastrichtse bodem. Ook onze stichting kreeg de kans muziek van Maastrichtse componisten uit te voeren en te vertellen over onze doelstellingen. Robert Weirauch (piano) en Eva van Ooij (cello) speelden werk van Pierre Hans en Carl Smulders. Deze muziek wordt zelden uitgevoerd en viel in de smaak bij het aanwezige publiek. Voorzitter Maud Douwes vertelde met verve wat er zo bijzonder is aan onze stichting en op welke manier wij onze doelstelling, het tot klinken brengen van composities van Maastrichtse componisten, behalen.

Dit radio optreden bood ons een geweldige kans om muziek van Maastrichtse bodem aan een breed, landelijk publiek te laten horen.
Andere gasten waren o.a. Lingua e Musica, Harmonie St. Petrus en Paulus Wolder, philharmonie zuidnederland, Amati Ensemble, Ensemble Agimont, Blokfluitensemble Lunet, Opera Zuid, Castradivi, ARKA Symfonieorkest, Cello ensemble Kumulus Muziekschool en nog veel meer muziekgezelschappen. Onder de gasten aan de interviewtafel bevonden zich o.a. burgemeester Onno Hoes, directeur Centre Ceramique, Natuurhistorisch Museum en Kumulus Eric Wetzels, voormalig directeur Toneelacademie en Theater a/h Vrijthof Jacques Giesen, operazanger Hub Claessens, artistiek leider Opera Zuid Miranda van Kralingen en onverwacht maakte André Rieu zelfs zijn opwachting.

Klik hier om de uitzending te beluisteren
http://www.radio4.nl/gids/2014-11-26/305538/radio-4-klassiek-in-de-stad-maastricht

of kijk op onze Facebook pagina Maastrichtse Componisten voor ons eigen aandeel.

Klassiek in de Stad

i Okt 13th No Comments by

Klassiek in de Stad

 

 

Op woensdag 26 november om 7.00 uur begint de live-uitzending van Radio 4 “Klassiek in de Stad” vanuit Centre Céramique . De dag begint met het Radio 4-programma’s De Ochtend van 4, gevolgd door de programma’s De Klassieken, Licht op 4, Muziekwijzer en Podium.

De Radio 4 presentatoren brengen een gevarieerd en verrassend programma met gasten en live optredens uit de regio van onder andere musici van het Conservatorium en philharmonie zuidnederland.
Ook Stichting Maastrichtse Componisten is er bij (tussen 09.00 en 11.00 uur) en wordt vertegenwoordigd door celliste Eva van Ooij en pianist Robert Weirauch. Voorzitter Maud Douwes is te gast om te praten over onze stichting en de waarde ervan voor de stad en de regio. Een verslaggever van Radio 4 laat luisteraars gedurende de dag horen wat zich in de stad afspeelt. Deze Maastrichtse editie van Klassiek in de Stad van Radio 4 dag eindigt om 17.00 uur.

Lezing en voordracht over Pierre Kemp

i Okt 13th No Comments by

Boek over Pierre Kemp

 

 

Zondagmiddag 9 november verzorgd dichter Wiel Kusters in Eindhoven een inleiding over leven en werk van Pierre Kemp ( 1886 – 1967), wiens biografie hij schreef (2012). Verder zijn er voordrachten van gedichten van Pierre Kemp, gelezen en gezongen.

Met medewerking van Veronika Juhász (zang) en Elisabeth Rikken (piano). Composities van Bob van der Wel (1912 – 2002) en Gerard Sars (*1954).

Aanvang: 14.00 u.
Plaats: Begane Grond 1/3, Luciferstraat 1, 5611 KE, Eindhoven
Entree: € 10  (incl. koffie/thee) CJP: € 6

TOELICHTING

WIEL KUSTERS (*1947 Kerkrade) is dichter en (inmiddels emeritus-) hoogleraar in de Letterkunde aan de Universiteit van Maastricht. Bundels (onder vele andere): Een oor aan de grond (1978), Hoofden (1981) Abecedarium (1989), Zielverstand (2007), Bewaarmachinist (2010). Hij gaf samen met Benno Barnard en Huub Beurskens de gedichten van W.H. Auden in de Nederlandse vertaling uit onder de titel “Nee, Plato, nee”. Dit jaar verscheen de biografie “Mijn versnipperd bestaan”, het leven van Kees Fens (1929 – 2008). En in 2010 dus de biografie van Pierre Kemp, die deze middag centraal staat.

PIERRE KEMP (1886 – 1967) was zijn werkzame leven lang ambtenaar in dienst van de Limburgse mijnen. Hij debuteerde als dichter in een Limburgse krant in 1910. Zijn debuutbundel was “Het wondere lied” (1914). Zijn tweede bundel “Stabielen en passanten” verscheen pas in 1934 en werd daarom wel zijn tweede debuut genoemd. Hij was ook een gewaardeerd kunstschilder, die o.a. in het Bonnefantenmuseum exposeerde. Zijn jongere broer Mathias Kemp was ook zo een dubbeltalent. Hij was winnaar van zowel de Constantijn Huijgensprijs (1956) als de P.C.Hooftprijs (1958).

VERONIKA JUHASZ en ELISABETH RIKKEN ontmoetten elkaar op het Maastrichts conservatorium. Elisabeth deed haar hoofdvak piano bij Tonie Ehlen. Veronika studeerde klassieke solozang bij o.a. Frans Kokkelmans. Beiden zijn inmiddels na diverse masterclasses professioneel musicus.

BEGANE GROND 13 is de naam van voorheen Galerie Van de Water en bevindt zich aan het Luciferplein, ofwel de Luciferstraat. Dit is een tamelijk onopvallende kleine zijstraat van De Grote Berg, niet te missen tussen Paradijslaan en Deken Van Somerenstraat. Goed te bereiken per fiets of te voet en met buslijnen (o.a.) 15 (richting Veldhoven, Koningshof), 19 (richting MMC Veldhoven), 150 (richting Reusel), 174 (richting Bergeyk) uitstap steeds halte “Grote Berg” = derde halte vanaf het station. Per auto is het in de directe omgeving dagelijks tot 23 u. slechts betaald parkeren, b.v. bij de Brandweerkazerne, Deken Van Somerenstraat.

Meer informatie op www.manindemaan.nl

Wintersongs – compositiewedstrijd

i Okt 13th No Comments by

wintersongs

 

 

Het organiseren van een  “Christmas Carol Composition Competition” is in Engeland al jaren een populaire traditie. Voor veel componisten en arrangeurs een jaarlijkse uitdaging om nieuw kerst repertoire te presenteren.

Doelstelling
– Het uitbouwen van repertoire voor koren in het algemeen.
– Het stimuleren van componisten tot het schrijven van nieuw kerst- en/of  winterrepertoire.

Opdracht
Maak een nieuw kerst- of winterlied voor Mannen- , Pop- of Gemengdkoor op een tekst van u zelf of een dichter waarmee u samenwerkt, het werk moet origineel zijn en niet eerder zijn uitgegeven.

Spelregels
De inschrijving start op 01-08-2014 en u kunt uw bijdrage tot 01-03-2015 inzenden.
Er worden 3 nummers per categorie genomineerd en deze worden in de maand maart 2015 bekend gemaakt.
De finale vindt begin oktober 2015 plaats, een deskundige jury en het publiek bepalen uiteindelijk de beste WinterSongs.
Aan de “ZoecMusic WinterSongs Award” is een geldbedrag gekoppeld van €500 per categorie.

Meer informatie en inschrijven via www.WinterSongs.nl

VRIJHEID – VREDE – VEERKRACHT

i Apr 25th No Comments by

Stichting Maastrichtse Componisten en Stichting Maastricht in Dialoog organiseren in 2014 samen het project ‘VRIJHEID – VREDE – VEERKRACHT’. Maastricht herdenkt in dit jaar het begin van WO I (1914) en het einde van WO II (1944). Beide stichtingen slaan de handen ineen om ons opnieuw bewust te maken van ons grootste goed: te kunnen leven in vrijheid. Op 5 mei wordt een Bevrijdingsdialoog georganiseerd, de eerste in een reeks van drie dialogen. Later dit jaar vinden er diverse andere culturele activiteiten plaats rondom de thema ‘vrijheid – vrede – veerkracht’. Vanuit verschillende disciplines worden de ingrijpende gevolgen van een oorlog en op de vlucht zijn tastbaar gemaakt.

Waarom herdenken
Ook na 100 jaar of na 70 jaar bestaat voor ons onverminderd de bittere noodzaak van herdenken: de actualiteit van nu confronteert ons met geweld en conflicten en alle menselijke ellende die daar onlosmakelijk bij hoort. Onschuldige burgers zijn het slachtoffer van ongrijpbare en niet stuurbare krachten. Vluchten kan uiteindelijk nog de enige mogelijkheid zijn om je leven te redden.

Vrede en vrijheid zijn in 2014 in onze omgeving zo vanzelfsprekend, dat we bijna vergeten, dat dit mensenrecht door onze voorouders zwaar bevochten is: “De feestvreugde, de gemoedelijke Amerikanen, de ontroerende momenten van op straat lopende onderduikers met tranen die over hun wangen stromen, al die vlaggen. Dit is onvergetelijk. Elk tijdsbestek van een leven is boeiend, maar een dergelijke bevrijding te mogen meemaken, daar zal ik eeuwig dankbaar voor blijven! Dat zal ik nooit vergeten! Dit zal ik altijd aan iedereen die het maar horen wil, blijven vertellen. En elke keer zal het mij weer opnieuw ontroeren!” (Dagboek Hette de Jong, Maastricht 14 september 1944)

Dialogen
Op bevrijdingsdag 2014, maandag 5 mei aanstaande, vindt het eerste evenement plaats op Plein 1992. Maastricht in Dialoog organiseert in samenwerking met de Stichting Maastrichtse Componisten van 14:30 tot 18:00 uur de Bevrijdingsdialoog Maastricht.

Om 14:30 uur klinkt op het Plein de klarinetsolo “Abîme des Oiseaux” van componist-krijgsgevangene Olivier Messiaen, waarna van 15:00 tot 17:00 uur in de grote hal van het Centre Ceramique Maastrichtenaren van verschillende leeftijden en herkomst met elkaar in gesprek gaan over het thema “vrijheid”.

Vluchtelingen, musici, politici, jongeren, ouderen, studenten en scholieren onderzoeken in dialoog hun eigen ervaringen en ideeën rondom dit onderwerp. De ontmoeting wordt afgerond met een optreden van het Afrikaanse koor Kwimba Zabula op Plein 1992, van 17:15 tot 18:00 uur. Aansluitend is er een slotbijeenkomst in de ANNEX (Coffeelovers Plein 1992).

Deze Bevrijdingsdialoog op 5 mei is de eerste in een reeks van drie dialogen. De volgende dialogen vinden plaats op 21 september tijdens Musica Sacra Maastricht (Vredesdialoog) en op 6 november tijdens de Dag van de Dialoog (Veerkrachtdialoog).

Concert
Tijdens het festival Musica Sacra Maastricht vinden naast de Vredesdialoog enkele andere activiteiten binnen het totaalproject plaats, zoals een wandeling met verhalen langs monumenten, een lezing en de interdisciplinaire voorstelling ‘Vrijheid – Vrede – Veerkracht’.

In deze voorstelling zullen de  oorlogservaringen van de middelbare scholier en Maastrichtenaar Hette de Jong (16 jaar in 1940) figureren naast de verhalen van vluchtelingen van nu. Jongeren uit conflictgebieden, die gevlucht zijn voor oorlogsgeweld in hun eigen land en nu in Maastricht verblijven, vertellen hun verhalen over hoop, vrede en vrijheid.

De gesproken teksten in de herdenking worden afgewisseld met bijpassende muziek. Leidraad is hierbij een keuze uit muziek van Maastrichtse componisten en componisten uit de Euregio ontstaan naar aanleiding van 1914 of 1944 of als aanklacht tegen oorlogsgeweld in het algemeen.

Deelnemen
Iedereen is van harte welkom om deel te nemen! Voor aanmelden en meer info: www.maastrichtindialoog.nl 

L’Histoire de l’enfant de Dieu: Hendrik Andriessen en Pierre Kemp

i Jan 9th No Comments by

 

 

 

 

 

 

 

 

KEMP
De auteur Pierre Kemp (1886-1967) was bevriend met componist Hendrik Andriessen (1892-1981). Kemp had al eens een poging gedaan een opera libretto te schrijven voor Andriessen, maar dat libretto bleef onvoltooid. Dat betekende oeverigens niet het einde van de muzikaal-dichterlijke samenwerking tussen Maastrichts grootse dichter en de componist.
De dichter wilde dolgraag een tekst schrijven, waarvoor Andriessen de  muziek zou componeren. Andriessen had een voorkeur voor de franse taal. Dus schreef Kemp zijn tekst in de zomer van 1918 in zijn moedertaal – het Nederlands – en liet deze in het frans vertalen: L’Histoire de l’Enfant de Dieu. De Franse vertaling is waarschijnlijk gemaakt door een collega van Pierre Kemp op de mijn Laura.
Kemp stelde zich de muziek voor als een ‘ritselend woud’ waarin zijn teksten als ’windvlagen’ of ‘vroolijke stemmen’ zouden weerklinken. Andriessen voltooide de compositie medio november: een oratorium-cantate voor koor en orkest met tenor en sopraan solo stemmen. L’Histoire… werd op woensdag 5 januari 1921 uitgevoerd in Haarlem in de concertzaal van sociëteit ‘Vereeniging’. Het koor en het Residentieorkest stonden onder leiding van Louis Robert. Mia Peltenburg zong de sopraansolo en Louis van Tulder de tenorpartij.  De tekst van Kemp was afgedrukt in het programma boekje. De dichter was zelf niet aanwezig bij de premiere. Als reden gaf hij op: ziekte, maar het is algemeen bekend dat Pierre Kemp maar zelden zijn geboortestad verliet. Andriessen schreef in het programmaboekje dat zijn muziek recht deed aan de eenvoud en oprechtheid van de inhoud van Kemps tekst.

Waarover gaat de tekst van L’Histoire de l’Enfant de Dieu?
Pierre Kemp schreef een ‘realistisch’ sprookje als een ‘vita’ (levensbeschrijving) in zeven tekstdelen. Het verhaal begint  in deel 1 als een sprookje over een ’kind van God’. De tekst introduceert een willekeurig eenvoudig mensenkind, dat gelukkig is met God en de natuur, een kind van een ongeëvenaarde onschuld. In deel 2 wordt een meisje geïntroduceerd. Ze zit op een bankje in de zon voor haar met bloemen versierde huisje. Het kind van God voelt zich prima op zijn gemak bij haar. In deel 3 – hoe kan het ook anders? – trouwen de twee; de erotiek ontwaakt. In het 4e deel wordt ‘het kind van het kind van God ‘ geboren en het 5e deel verhaalt van de vreugde van het vaderschap. Maar niet alles blijft rooskleurig: in deel 6 is het kind van God bijzonder treurig. Droombeelden maken hem triest. In deel 7 wordt het kind van God ziek, voelt zijn einde  naderen, vergaart zijn volwassen kinderen en vrouw nog eenmaal rond zijn sterfbed en geeft de geest.
De premiere in 1918 was een succes. Helaas heeft Kemp de muziek nooit gehoord. De tekst van de zeven prozagedichten is een sleuteltekst in het oeuvre van de dichter: hij wilde niet als een somberende schrijver,  maar als een ‘opgewekt’ dichter door het leven gaan. En dat bewijst zijn later geschreven poëtische werk dan ook.
Andriessen toonzette twee jaar na de dood van Pierre Kemp (1969) diens gedichten ‘Mane-sprook’, ‘Wolkenboot’ en ‘Dageraad’ als ‘Drie romantische liederen voor mezzosopraan, fluit, hobo en piano’, maar componist en dichter hebben elkaar in de halve eeuw die volgde na L’Histoire de l’Enfant de Dieu nooit meer ontmoet.

ANDRIESSEN
Hendrik Franciscus Andriessen 1892-1981 was afkomstig uit een dynastie van kunstenaars en musici. De musicus maakt niet allen naam als componist maar vooral ook als orgelimprovisator. In de tijd dat Andriessen en Pierre Kemp werkten aan het oratorium “L’Histoire de l’Enfant de Dieu” (rond 1917), was de componist ongeveer 27 jaar oud.
Hij was een leerling van Bernard Zweers en stond bijgevolg onder invloed van de Franse muziek van zijn tijd (César Franck, Gabriel Pierné en André Caplet) en van zijn grote vriend Alfons Diepenbrock. Met name de transparante instrumentatie van L’Histoire verraadt deze invloed.  Na 1920 zou Andriessen uitgroeien tot één van de belangrijkste katholieke religieuze componisten van de 20e eeuw.
Hoewel hij ook wel experimenteerde met de dodecafonie, moet zijn stijl eerder gematigd modern worden genoemd. Hij streefde naar een versmelting van het vocale en instrumentale element in zijn muziek.
Kemp heeft de muziek die Andriessen componeerde voor zijn tekst nooit gehoord. Zelf liet Andriessen in een korte toelichting op zijn compositie weten: ”De muziek wenst eenvoudig de inhoud der geschiedenis naar waarheid te doen spreken en heeft ook de stijl van de tekst”.
Andriessen had naar eigen zeggen graag gezien dat het stuk ook eens in Maastricht zou worden opgevoerd. Het zou tot Allerzielen 2011 duren voordat deze wens in vervulling ging: Het ArkA-ensemble samen met het Maastrichts Kamerkoor o.l.v. Manon Meijs gaven in dat jaar een uitvoering (de tweede ooit) van het werk. Bij deze uitvoering was o.a. Caecilia Andriessen, de enige nog levende dochter van de componist, aanwezig.

De derde uitvoering volgde juni 2013 tijdens een (master) dirigent examen door Sabine Müller.

Op 30 januari en op 1 februari 2014 voert het Collegium Musicum van de RWTH – de technische universiteit van Aken – het oratorium uit in Duitse Uraufführung. De Maastrichtse dirigent van het Collegium, Hub. Pittie, durft het aan dit onbekende werk uit te voeren met zijn internationale muzikale ensemble. Meer informatie staat in onze agenda op deze website.

Hoewel het werk dus na de premiere in 1921 in Haarlem gedurende de 20e eeuw nooit meer werd uitgevoerd, verscheen er in 1980 wel een boekwerkje met de verzamelde briefwisseling rondom dit stuk tussen Andriessen en Kemp.
(Pim de Vroomen, De Doler en het Kind van God)

Jac van den Boogard

Meer lezen over ‘L’Histoire de l’Enfant de Dieu’? Zie: Wiel Kusters, Pierre Kemp. Een leven. Uitg. Van Tilt,  Nijmegen 2010, p. 218-225.
Met dank aan Hub Pittie voor de verstrekte informatie omtrent Andriessen.

En meer luisteren kun je door in iTunes het werk te downloaden. Het werd namelijk ooit opgenomen door het Maastrichtse symfonieorkest ARKA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaquette voor Smulders

i Mrt 20th No Comments by

Carl Smulders heeft in zijn leven op zeer veel verschillende plekken in en rond het centrum van de stad Maastricht gewoond. In de jaren tussen 1915 en 1918 woonde hij aan de Hubertuslaan 3, nabij het Stadspark. Dit was het laatste adres voordat hij definitief naar Luik vertrok. In deze Belgische stad woonde hij tot zijn dood in 1934, 72 jaar oud. De Stichting Maastrichtse Componisten en de bewoners van dit huis vonden het een leuk idee dit feit voor meer mensen bekend te maken door in het geboortejaar van Smulders een plaquette met de naam van de componist aan het huis te bevestigen.

Op zondag 24 maart aanstaande om 14.00 uur onthult wethouder Jacques Costongs als hommage aan de vooraanstaande Maastrichtse toondichter een kleine gedenkplaat aan het pand Hubertuslaan 3, waar Smulders in een cruciale periode van zijn leven heeft gewoond.

Het programma ziet er als volgt uit:

14.00 uur: Welkom voor de wethouder Jacques Costongs en alle toehoorders door de voorzitter van de Stichting Maastrichtse Componisten, Maud Douwes

14.05 uur: Gesproken column: Wie was Carl Smulders? Biografische schets door lid van de onderzoekscommissie van de stichting, historicus Jac van den Boogard

14.15 uur: Lid van de programmacommissie van de stichting, Mathieu Vermeulen licht het gedenkplaatje toe: waarom dit pand en de jaren 1915-1918

14.25 uur: Onthulling van het gedenkplaatje door wethouder Jacques Costongs

14.30 uur: Glaasje champagne

14.45 uur: Besluit.

 

Nieuwe leden

i Dec 16th No Comments by

We zijn heel blij met de versterking van onze stichting met maar liefst vier nieuwe leden. Dit zijn kunsthistoricus Jac van den Boogard, Mathieu Vermeulen (muziekdocent, zakelijk leider Studium Chorale en eigenaar van een muziekantiquariaat), Bruno Bours (twintiger, freelance werkzaamheden in de muziek en communicatie) en celliste Gemma Serpenti. Kijk bij de button De Stichting hoe onze stichting is samengesteld.

Like ons!

i Dec 8th No Comments by

Wij zijn actief op Facebook. Hier plaatsen we de laatste nieuwtjes op het gebied van het Maastrichtse muziekleven en alles wat daarmee samenhangt. Like ons: Maastrichtse Componisten.