Nieuws

‘Dierzien’ van Paul Hermans (dichter) met muziek van Maastrichtse componisten

i Okt 16th No Comments by

Zaterdag 28 oktober a.s. om 17:00 uur presenteert Paul Hermans zijn nieuwe gedichten bundel “Dierzien” in de boekhandel de Tribune te Maastricht. Het duo Olaf Reinders (contrabas)-Henry Konsten (alt saxofoon) zal dit gebeuren muzikaal begeleiden. Paul zal enkele gedichten voordragen afgewisseld met enkele muziekstukken van Olaf en Henry. Na dit ‘officiële’ gedeelte volgt de nazit met een glaasje erbij. henry Konsten

Filmpje SMC in het jaarverslag Elisabeth Strouven Fonds

i Jun 2nd No Comments by

[klik op het filmpje en je kijkt en luistert 2’30” naar het verhaal dat enkele leden van het bestuur van Stichting Maastrichtse Componisten vertellen over missie, passie en projecten].

Voorjaar 2009 ontstond het idee om muziek van Maastrichtse componisten vaker te laten klinken. Om bewoners van de stad en ver daarbuiten te laten genieten van de prachtige composities die de afgelopen eeuwen geschreven zijn door componisten die geboren zijn in de stad, er leefden of er studeerden. Initiatiefnemers waren docenten van muziekschool Kumulus en mensen werkzaam in de kunst met allen een groot hart voor muziek en voor de stad Maastricht.

Inmiddels is de Stichting Maastrichtse Componisten al acht jaar een feit en zijn er al veel projecten georganiseerd waarin muziek van Maastrichtse componisten klonk, altijd in combinatie met een of meerdere andere kunstdisciplines.  We zijn voor ons werk altijd afhankelijk van subsidiënten en sponsoren.

Hoe trots en vooral blij en dankbaar zijn we daarom dat het Elisabeth Strouven Fonds in 2013 besloot de Stichting Maastrichtse Componisten op te nemen in haar pijlerprogramma. Hierdoor werd voor ons een situatie geschapen waarin we ons vanuit een meer ontspannen houding kunnen inzetten om projecten op te tuigen waarmee we ons culturele erfgoed kunnen laten klinken en nieuw erfgoed initiëren. Met als uitgangspunten kwaliteit, samenwerking, interdisciplinariteit en vernieuwing.

Wij beseffen ons terdege hoe bevoorrecht we zijn en hechten grote waarde aan de jaarlijkse evaluatiemomenten met het Elisabeth Strouven Fonds waarin zij ons vooral stimuleren te blijven nadenken over onze positie en onze waarden voor de maatschappij en vooral te blijven vernieuwen. En innovatie is een breed begrip, gelukkig maar!

Een groot merci, aan Elisabeth Strouven en natuurlijk ook aan onze andere sponsoren en ons publiek.

Night of Contemporary Music, June 1st

i Mei 29th No Comments by

Zuyd_BASIS_FC

 

 

 

 

 

Night of Contemporary Music

June 1st 2017 17.30-20.30 Willem Hijstek Hall

Maastricht Conservatory, Bonnefantenstraat 15, 6211 KL, Maastricht

Hinhören

17:30-18:15

The Ensemble of Contemporary Music of the Conservatory Maastricht and the composition class of Robert H.P. Platz

Pascal Dusapin – Genau!, for piano and six instruments (2011)
Maria Dominquez Perez, piano / Sonja Tavormina, harp / Lex Houtermans, clarinet / Kyohei Sugihara, percussion / Jorge Felipe Nieto, trombone / Sasha Avramchik, violoncello / Camila Langue Cipoletta, contrabass / Vykintas Baltakas, conductor

Ricky Jap – Taksu, for piano solo (2017) Marina Sierra Ramos, piano

Ricky Jap – Gamelanan, for mixed choir a cappella (2017)
Judit Bercsenyi , soprano / Aleksandra Djordjevic, mezzo soprano / Krisz- tian Egyed, tenor / Youngky Eurlings, bass / Fabian Homburg, bass / Jung- min Ham, conductor

Kavour S. Christos – Pastorale, for flute (2014) Konstantinos Avdimiotis, flute

Kavour S. Christos – Fantasy Prelude no.1, for piano (2016) Yiannis Leandrou, piano

Kavour S. Christos – “Le collage des compositeurs”, string quartet no.1 (2015) Eglė Kaunietytė, violin I / Alex Klassen, violin II / Layan Nijem, viola / Réka Adorjáni, cello

Hören

18:30-19:15

Lecture & Concert
Emeritus celebrations for prof. Robert H.P. Platz. Special guest: Centre Henri Pousseur Liège, Belgium

Robert H.P. Platz – Hören, for piano and electronics (2015/2016)
Kim Van den Brempt, piano / Patrick Delges & Gilles Doneux, Centre Hen- ri Pousseur

Nach(t)hören

19:30-20:15

Closing event with performances by Aleksandra Djordjevic and works of the composition class of Vykintas Baltakas

George Crumb – The Sleeper for mezzo soprano and piano (1984) Aleksandra Djordjevic, voice / Iago Hermo Martínez, piano

Aleksandra Djordjevic – Improvisation
Giannis Montesantos – Beautiful Gertie Solo v2 (2017), video art

Dorina Kappatou, video / Giannis Montesantos, music

Iago Hermo – No fondo do mar (At the bottom of the sea), for piano and elec- tronics (2017)

Iago Hermo, piano

Iago Hermo – Three poems from “O Son das Palabras” (The Sound of words), for reader (2017)

Aleksandra Djorjevic, narrator

Joep van Leeuwen – …Gently Down the Stream…, for piano, jazz guitar and drums (2017)

Jette de Koning, piano / Joep van Leeuwen, jazz guitar / Max Hilpert, drums

Willie Arets – Privatisation of f-b 04, for ensemble (2017)
Yentl Vanderlinden, flute / Quan Hoang, clarinet / Francesca Fantini, sax- ophone / Iago Hermo Martinez, piano / Egle Kaunietyte, violin / Alexandra Charnomskaya, violoncello / Vykintas Baltakas, conductor

Aufhören

20:30

Conservatoriumgebouw Maastricht wordt Rijksmonument

i Apr 15th No Comments by

Op 3 mei wordt een concert gegeven in Conservatorium Maastricht ter gelegenheid van de aanwijzing van het conservatoriumgebouw tot Rijksmonument.

Uitnodiging voor een concert op 3 mei om 16.30 uur in Conservatorium Maastricht-page-001

Wij zoeken een zevende bestuurslid

i Mrt 5th No Comments by

Logo_kleur.jpgWij zijn op zoek naar een zevende bestuurslid.

Je werkt in een enthousiast en inspirerend bestuur. Wij zoeken iemand die het leuk vindt op zoek te gaan naar (nieuwe) contacten in de Euregio om onze stichting daar te verbinden aan gerelateerde organisaties en personen die samen met ons muziektheater willen produceren, geënt op kunst en cultuur uit de Euregio. Affiniteit met kunst en cultuur is gewenst. Een groot netwerk en een goede beheersing van de Engelse taal zijn een pre. In het najaar komt de voorzittersfunctie vrij. Ambities om deze taak op termijn op zich te nemen juichen wij bij een kandidaat van harte toe.

Stichting Maastrichtse Componisten
De Stichting Maastrichtse Componisten heeft als doel de schoonheid en kwaliteit van muziek, geschreven door componisten uit de stad Maastricht en haar wijde omgeving, onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De stichting realiseert dit door aansprekende activiteiten te organiseren of aansluiting te zoeken bij andere initiatieven.

Het bestuur
Het bestuur komt eenmaal per maand samen om de voortgang van de diverse projecten te bespreken. Enkele keren per jaar wordt ruim tijd uitgetrokken om samen te spreken over ambities op lange termijn en/of kaders en inhoud vast te leggen van eigen producties en projecten. Alle bestuursleden leveren een cultureel ondernemende bijdrage aan het artistieke beleid en de totale programmering van de stichting. Afwisselend wordt projectleiderschap gevraagd. Elk bestuurslid is zich bewust van het genereren van publiek; met elkaar worden ideeën en acties uitgezet.


Interesse of meer informatie nodig?
Mail info@maastrichtsecomponisten.eu of bel met Maud Douwes (voorzitter) 06 12 40 12 30.
Stuur je sollicitatie inclusief curriculum vitae naar secretariaatsmc@gmail.com.

 

Passieconcert 9 april met werk van Hans Leenders

i Mrt 4th No Comments by

0001-3Passieconcert Palmzondag 9 april Onze Lieve Vrouwe Basiliek

Basilicakoor met gastzangers

Palmzondag 9 april om 16.00 uur verzorgt het Basilicakoor een passieconcert in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht. Uitgevoerd wordt ‘De Veertien Stonden’ van componist Hans Leenders. Voor de uitvoering van deze première heeft het Basilicakoor zich verzekerd van de medewerking van een twintigtal gastzangers.

Hans Leenders schreef dit werk op tekst van de Belgische dichter Guido Gezelle (1830-1899). De bijzonder aangrijpende teksten verhalen over de kruisweg van Jezus. Een via crucis zoals we die ook kennen van Franz Liszt.

De componist heeft ‘De Veertien Stonden’ getoonzet voor koor en klein orgel, waarbij de intermezzi voor groot orgel gedacht zijn. We herkennen de optredende personages zoals Maria Magdalena, Simon van Cyrene en Christus zelf aan de steeds terugkerende Leitmotiven.

 

Uitvoerenden:

Basilicakoor met gastzangers

Orgel: Sjef Streukens

Hoofdorgel: Remy Syrier

Algehele leiding: dirigent Hans Leenders

 

Datum en tijd: zondag 9 april om 16.00 uur

Plaats: Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht

Entree: € 10,- kassa aan de ingang van de kerk

 

LBM Compositiewedstrijd 2017

 

De LBM organiseert dit voorjaar een compositiewedstrijd ter gelegenheid van het optreden van het Limburgs Jeugdorkest tijdens het WMC 2017.

Het Limburgs Jeugdorkest is een door de LBM opgericht projectorkest dat een podium biedt aan jonge getalenteerde Limburgse blazers en slagwerkers. Al meer dan 5 jaar verzorgt dit enthousiaste orkest sprankelende concerten op bijzondere concertlocaties, onder leiding van dirigent Björn Bus. Om dit WMC-optreden voor de toekomst in herinnering te houden heeft de LBM besloten om een compositiewedstrijd te organiseren met het doel om te komen tot een compositie waarin minstens drie wereldmuziekstijlen vertegenwoordigd zijn. Bij voorkeur mogen enkele instrumentgroepen als ensemble binnen het orkest op de voorgrond treden.

De ingezonden muziekwerken worden beoordeeld door een commissie van deskundigen, t.w. de heren: Björn Bus en Jan Cober. Vanuit het bestuur van de LBM zal ook een vertegenwoordiger aanschuiven.

De compositie wordt tijdens een aantal concerten uitgevoerd op 14, 15 en 16 juli 2017 door het Limburgs Jeugdorkest in het kader van WMC – Young Generation. Naast eeuwige roem bestaat de prijs uit een geldbedrag van € 500,-.

De bekendmaking van de prijswinnaar zal plaatsvinden op zondag 14 mei 2017 tijdens het concert van het Limburgs Jeugdorkest tijdens het Eurofestival.

Voor meer informatie en het volledige reglement van de wedstrijd verwijs ik graag naar: www.lbmblaasmuziek.nl

 Interesse? De composities dienen voor 1 april 2017 te zijn gestuurd naar de LBM:

Limburgse Bond van Muziekgezelschappen
Postbus 203
6040 AE Roermond

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevr. Silvia Segers-Weusten:

Telefoonnummer: 0475-399264

E-mail: ssegers@hklimburg.nl

 

Passieconcert 2017 zoekt zangers

Basilicakoor altaar-02

Passieconcert 2017 is een meezingproject dat wordt georganiseerd door het Basilicakoor O.L.V. Sterre der Zee Maastricht

Voor dit project worden gastzangers uitgenodigd om samen met de leden van het Basilicakoor de Passietijd muzikaal te beleven. Tussen 18 maart en 8 april wordt het nieuwe werk De veertien stonden ingestudeerd door de componist zelf, Hans Leenders. De uitvoering vindt plaats op Palmzondag 9 april om 16.00 uur in de O.L.V. Basiliek Sterre der Zee Maastricht.

Voor het Passieconcert wil het Basilicakoor zich versterken met enthousiaste zangers. Ze vragen hiervoor mensen met koorervaring, beheersing van het notenschrift, tijd en bereidheid repetities bij te wonen. Kortom, een uitdaging voor mensen die van zingen houden. Meer informatie: Informatie Passieconcert 2017

Heeft u belangstelling meldt u zich dan aan via het secretariaat:  truus.servais@hotmail.com

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

 

Recent bereikte ons de vraag van een dirigente voor informatie over koormuziek (met ensemble) van Carl Smulders. Zij was zoekende op het internet onze site tegengekomen en was erg benieuwd naar Carl Smulders ‘Andromède’ en/ of  de cantate ‘Les temps sont revolus’. Omdat deze muziek in haar en onze ogen ten onrechte onbekend is, is zij mogelijk geïnteresseerd in het uitvoeren van deze werken. Een gegeven dat wij  enorm zouden toejuichen. Ons bestuurslid Mathieu Vermeulen gaf haar vakkundig antwoord vanuit de door hem verzamelde gegevens waarmee haar vragen beantwoord werden en zij verder kan. Wij willen u graag laten delen in de kennis van Mathieu Vermeulen met de volgende link.
Andromède; solisten, koor en orkest; juli-augustus 1891 Tevens zullen wij u op de hoogte brengen van verdere ontwikkelingen.

Concert Jean Lambrechts 80 op 20 november a.s.

 

De muzikale hommage van 2 oktober j.l. – op de mis na voornamelijk instrumentaal van karakter – krijgt dankzij de inspanning van Jean Servais een vervolg waarin koorwerken van Jean Lambrechts centraal zullen staan.

Want op 20 november a.s. verzorgen Vrouwen Kleinkoor Orpheus o.l.v. Albert Wissink uit Ede en Vocaal Ensemble Silhouet o.l.v. Hans Heykers uit Roermond een concert ter ere van Jean Lambrechts op lokatie van de kapel van de Zusters onder de Bogen.