Boekpresentatie Paul van der Steen. 2 augustus 2014

Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog

Op 2 augustus 2014 presenteerde Paul van der Steen zijn boek ‘Schampschot’.

Het neutrale Nederland weet buiten de Eerste Wereldoorlog te blijven. Maar in de grensstreek slaat de strijd de samenleving volledig uit het lood. Paul van der Steen dook voor het boek ‘Schampschot in de historie van Eijsden tussen 1914 en 1918, een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog’. Hij diepte talloze verhalen op over vluchtelingen, smokkelarij, de elektrische draad en meer. Paul van der Steen is journalist en historicus. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, Trouw, de Limburgse krnaten, Historisch Nieuwsblad en Zuiderlucht.

Stichting Maastrichtse Componisten gaf uitvoering aan muzikale intermezzi.

Nadat het oorlogsgeweld in 1918 geluwd was, keerden de meeste Belgische vluchtelingen weer terug naar het eigen land. Zij, die niet terug konden of wilden, werden in Nederland ruimhartig opgevangen. Voor hen werden diverse acties op touw gezet om de nood te verlichten. Pierre Hans, een naar Bunde uitgeweken Luikse ingenieur en docent scheikunde, organiseerde samen met Carl Smulders in heel Nederland liefdadigheidsconcerten voor de gegoede burgerij. De opbrengsten daarvan kwamen ten goede aan de Belgische oorlogsslachtoffers.

De Maastrichtse componist en pianist Carl Smulders, leraar aan het Conservatorium in Luik, vertrok in 1914 via Nijmegen naar Maastricht. Hij weigerde het nieuwe gezag in Luik te erkennen. Zijn pianocyclus Dans les Ardennes geeft mooie sfeerimpressies van het gebied, waar Smulders graag zijn vakanties doorbracht. Als een in memoriam voor een gefusilleerde vriend schreef hij zijn cellosonate. De bezoekers van de benefietconcerten konden de muziek van de lieflijke Romance van Pierre Hans na afloop kopen. Op de partituren staat gedrukt: “Ce morceau est vendu dans les Concerts au profit des Soldats, des Prisonniers ou des Réfugiés Belges sans ressources.”

 

Muzikale programma:

 Carl Smulders 1863-1934

Dans les Ardennes. Pièces pour piano [1913]

– Le Matin

– Chant populaire wallon  

– Le Soir sur la Fagne

 

Carl Smulders

Deuxième Sonate pour violon et piano; version pour violoncelle et piano. 1918

‘A la mémoire de mon ami Auguste Javaux, fusillé par les Allemands à Hasselt, le 17 décembre 1916’

Deel 2: Lent

violoncello en piano

 

Pierre Hans 1886-1960

Romance voor violoncello en piano. Op. 57

 

Robert Weirauch, piano

Paul Stavridis, violoncello