Datum: 15 juli 2019

Agenda

L’Europe & L’Orgue is het jaarlijks terugkerende orgelfestival met een geweldig uitgebreid programma. Publiek komt van heinde en ver om de organisten en andere musici te horen spelen. Tijdens de editie die dit jaar van 9 juli t/m 13 augustus georganiseerd is door Stichting Pro Organo klinkt ook werk van enkele Maastrichtse componisten.

Henri Du Mont
Op dinsdag 16 juli (12.00 uur) is er in de Kopermolen in Vaals een ‘marktconcert’ door Luc Ponet, organist-titularis van de basiliek in Tongeren. Hij speelt dan o.a. de allemande grave van Henri Du Mont.

Op dinsdag 23 juli (20.00 uur) geeft de Amerikaanse organist Christopher Holman, met medewerking van de sopraan Cinthia Holman, een concert in de O.L.Vrouwe-basiliek. Het grootste deel van het programma wordt ingenomen door een tweetal orgelwerken,die geschreven zijn voor de zgn. alternatimpraktijk, die in de 16e/17e eeuw in Frankrijk en Italië in zwang was. Een daarvan  is het kyrie eleison uit de ‘Messe pour les couvents’ van Francois Couperin. De delen van dit werk worden afgewisseld met delen uit (waarschijnlijk het kyrie van) een van de Cinq Messes en plain-chant van Henri Du Mont. Dit is een unieke kans om deze muziek te horen in de context, zoals die destijds gepraktiseerd werd!

Hans Leenders
Op vrijdag 19 juli geven organiste Poppeia Berden en sopraan Eva Diederix een lunchpauze concert in de St. Martinuskerk in het stadsdeel Wyck (MaaStricht) om 12.30 uur. Van Hans Leenders klintk dan Requiem/Missa pro defunctis.
Hans Leenders is zelf als organist te horen op dinsdag 16 juli in de St. Servaasbasiliek waar hij samen met Blazersensemble Zuiderwind werk van Christiaan Janssen, César Franck, Frank Martin en Alexandre Guilmant uitvoerd.

L’Europe & L’Orgue Maastricht