Geboren: Maastricht, 22 april 1893
Overleden: Maastricht, 2 december 1978

Levensloop
Benoit -Benedictus Joseph- Franssen had op instigatie van zijn vader de opleiding voor onderwijzer voltooid. Echter van kinds af aan trok de muziek. Al tijdens zijn onderwijzersopleiding bekwaamde hij zich als koordirigent en behaalde aan het Gregoriushaus in Aken zijn koordirectie-diploma. Daarnaast studeerde hij in Luik orgel, zang, viool, harmonieleer (als leerling van Maastrichtenaar Carl Smulders) en contrapunt.

Reeds op 20-jarige leeftijd werd hij benoemd tot “directeur” van de Cappella Sancti Servatii, het kerkkoor van de Sint Servaas te Maastricht, dat toen nog uitsluitend uit mannen bestond. Aan dit koor zou hij meer dan vijftig jaar verbonden blijven. Aan dezelfde kerk was een jongenskoor verbonden, in de volksmond “kräölkes” genoemd. Dit koor, ook door Benoit Franssen geleid, gold als kweekvijver voor de Cappella, en heeft tot 1965 bestaan.

Voor het koor heeft hij veel motetten geschreven en kerstliederen gearrangeerd. Zijn eerste mis voltooide hij in 1935 onder de naam “Missa in honorem Sancti Servatii”. In 1964 nam Benoit Franssen afscheid van het koor, dat inmiddels een gemengd koor was geworden.

Naast koordirigent was Franssen ook docent in Maastricht, aan wat later het Stedelijk Muzieklyceum ging heten. Ook was hij lange tijd voorzitter van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging.

Naast bovengenoemde loopbaan was hij vermaard als beiaardier, en vooral als componist van beiaardmuziek. Benoit Franssen had enige tijd gestudeerd aan de beiaardschool in Mechelen (B). Zijn composities voor carillon worden over de hele wereld gespeeld. Hij was eveneens adviseur bij de restauratie van klokkenspelen.

Van zijn zes kinderen kozen twee zoons eveneens voor een loopbaan in de muziek. Jean Franssen (1920-1991) was een bekend pianist, die ook als componist werkzaam was (zie https://www.maastrichtsecomponisten.eu/?page_id=1163 ). Theophile Franssen (1929-2000) was organist, theoriedocent aan het Maastrichtse conservatorium en muziekrecensent.

 Composities
Muziek voor zangstem en voor koor
Messe en l’honneur de Saint Servais (1935)
3 geestelijke liederen
Diverse arrangementen van Franse, Duitse en Engels kerstliederen

Instrumentale muziek
Mars ‘Retour de Kerkrade’
Processiemars ‘Laudate Dominum in voce tuba’
Mestreechter Suite voor beiaard en zeven koperblazers

Beiaard
Preludium en Fuga (1935)
Passacaglia, Koraal en Fuga (1954)
Gondoliera (1954)
Fantasia over “Die Winter is verganghen” (1955)
Variaties over een thema van Paganini (1955)
Sonata (1956)
Suite Archaïque (1956)
Epitaph, In Memoriam Jef van Hoof (1959)
Legende (1960)
Scherzo (1963)
Sprookje (1963-1964)
Gavotte (1963)Sonatine (1964)

Literatuur en weblink

“Te Deum Laudamus”, 200 jaar Cappella Sancti Servatii. Maastricht, 2008. (Met een beschrijving van de loopbaan van Benoit Franssen als dirigent van de Cappella Sancti Servatii)

Hans van Dijk: Panorama van drie eeuwen muziek in Limburg. Leeuwarden/Maastricht 1991, p. 140

Jos D’hollander: Benoit J. Franssen: een portret. in: Vlaamse Beiaard Vereniging VBV-Magazine 8/1 (2002)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Benoit_Franssen