Geboren: 1970, Bilzen

Biografie

Frank Steijns studeerde viool, muziektheorie en orkestdirectie aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij in 1994 cum laude zijn laureaatsdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1991 summa cum laude het einddiploma behaalde. Hij is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Als beiaardier en violist gaf hij concertreizen in Europa, Amerika, Australië en Japan.

Hij is een voorvechter van hedendaagse muziek. Daarbij hebben spectaculaire voorstellingen zijn voorkeur, omdat ze een groot publiek bekend maken met hedendaagse carillonmuziek. Naast de klassieke concertpraktijk tracht Frank Steijns door verschillende initiatieven het instrument uit de letterlijk en figuurlijk grote hoogte ‘bij aard’ te brengen, d.w.z. onder de mensen. Hierdoor weet hij het publiek, en met name de jeugd, bij de beiaard te betrekken.  Zo componeerde hij mede en speelde hij in 2012 de compositie ‘Maastricht Bells’, een modern concerto voor carillon, luidklokken en 1700 kinderen met handbellen.

In 2005 stal hij de show door tijdens de Vrijthofconcerten van Andre Rieu de toren op en af te rennen om het Servaascarillon te bespelen. In navolging van dit concert speelde hij solo tijdens de Rieu Wereld Tour 2006 op zijn eigen mobiel carillon van 43 klokken. Daarmee verzorgt hij ook concerten en educatieve projecten. Hij componeert muziek voor carillon, die over de gehele wereld wordt uitgevoerd.

Samen met Andre Rieu componeert hij filmmuziek, walsen en karakterstukken in een romantisch idioom. Hun muziek is op verschillende cd’s en dvd’s van Andre Rieu opgenomen.

In 2008 ontving Frank, samen met Andre Rieu, de gouden eremedaille van de stad Maastricht.

Hij speelde ook beiaardwerk van de Limburgse componisten Benoit J. Franssen, Jean Lambrechts en Margriet Ehlen. Voor laatste zie www.rhegie.com  voor opname en partituur.

Werken
Muziek voor beiaard

o.a.

Prelude Romantique.  http://www.youtube.com/watch?v=IrDsT8MrZMc (uitgevoerd door Isaac Wong op het carillon van Sydney)


Muziek gecomponeerd met Andre Rieu

http://www.youtube.com/watch?v=k–_Xnm1efg

https://itunes.apple.com/nl/album/dreaming-of-new-zealand/id474405934?i=474405939

https://itunes.apple.com/nl/album/december-lights/id570388586?i=570389647

 

Info

www.franksteijns.com