Geboren: 1610, Borgloon
Gestorven: 1684

Biografie

Maastricht
Henry Du Mont, geboren in 1610 in Borgloon, begon zijn opleiding als koorknaap aan Onze Lieve Vrouwe kerk in Maastricht. Gedurende de periode 1630-1638 was hij hier organist en kapelmeester. Hij ging gedurende langere periodes naar het nabije Luik, om zijn muzikale stijl te ontwikkelen. Waarschijnlijk bij Léonard de Hodimont, kapelmeester aan de kathedraal in Luik, werd hij gevormd in de traditie van de Italiaanse school met een bijzondere aandacht voor het oude polyfone vakmanschap.

Parijs
Rond 1638 moet Du Mont vertrokken zijn naar Parijs. Daar vinden we hem in 1643 terug als organist aan de St. Paul en publiceert hij bundels met kleine motetten. In 1660 werd hij als klavecinist en organist in dienst genomen door de hertog van Anjou, broer van de koning en later door de jonge koningin, Marie-Thérèse. Vanaf 1663 is Du Mont als kapelmeester en componist verbonden aan de Chapelle Royale van Lodewijk XIV. Deze betrekking werd aanvankelijk door vier personen gedeeld en vanaf 1668 met twee, te weten Du Mont en Pierre Robert. Tot een jaar voor zijn dood in 1684 bleef Du Mont in dienst van het hof. Postuum verschenen in 1686 20 grands motets van de circa 70, die hij gecomponeerd moet hebben, in druk.

Grand motet
Met zijn circa 120 kleine motetten en de 26 overgeleverde grands motets had Du Mont door zijn polyfoon vakmanschap een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de Franse muzikale stijl van de Barok. De kleine motetten zijn voor 1 tot 4 zangers met basso continuo en zijn relatief kort van lengte. De grote motetten hebben een rijk gevarieerde afwisseling tussen soli en koor en een kleurrijke instrumentatie met een strijkersensemble en zijn iets ruimer van omvang. De vormen en technieken, die in de motetten verenigd worden, zijn o.a. recitatief, dialoog, dubbelkorigheid en instrumentale gedeeltes. De vorm van de compositie wordt bepaald door het verloop van de tekst en de tekstbetekenis. In de overwegend syllabische stijl hebben melisma’s vaak een woorduitbeeldende betekenis. In de bezetting bestaat het petit choeur uit vijf solisten. Daarnaast is er een grand choeur en het vijfstemmige strijkersensemble met een continuo-instrument. De teksten van de grands motets ontleende Du Mont aan de bijbel of contemporaine bronnen.

Du Mont en Maastricht
Du Mont bleef tijdens zijn leven zeer nauwe contacten met Maastricht en zijn familie aldaar onderhouden. Hij trouwde in 1653 met de Maastrichtse burgemeesters dochter Mechteld Loyens. Met donaties onderhield hij familieleden, die in minder gelukkige omstandigheden verkeerden.

Voor welke afwegingen en keuzes werd Du Mont gesteld in 1673 toen zijn meester Lodewijk XIV met d’Artagnan de stad Maastricht belegerde en innam? Bekend is, dat Du Mont door bemiddeling van de koning in 1676 tot kanunnik werd benoemd aan het kapittel van St. Servaas in Maastricht.

Muzikale erfenis
Du Mont is een van de belangrijkste Franse componisten uit de 17e eeuw en de ware trait-d’union tussen de stad Maastricht en de Franse cultuur.

Links

nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Du_Mont

fr.wikipedia.org/wiki/Henry_Du_Mont

www.musicologie.org/Biographies/dumont_henri.html (werkenlijst, bibliografie en discografie)

http://imslp.org/wiki/Category:Du_Mont,_Henry (digitale partituren)