Joseph Hollman


De Stradivarius van de keizer, Emile Hollman ; George Vogelaar - Paperback - 9789024466498Na Henry Du Mont (12 april jl) gaan we verder en brengen we de volgende Maastrichtse componist onder de aandacht: Joseph Hollman.
Op 15 juni aanstaande verschijnt er een boek genaamd 'De Stradivarius van de Keizer'. Dit boek is geschreven door Emile Hollman en George Vogelaar en de boekpresentatie vindt plaats op 30 juni in Boekhandel Dominicanen.

Muzikaal vond er iets heel speciaals plaats. Op 24 mei aanstaande speelde philzuid  naast werken van Beethoven en Camille Saint-Saens in een toegift een Berceuse van Joseph Hollman - origineel een werk voor cello en piano, maar door Roger Niese van philzuid voor orkest georkestreerd.

Er is een opname gemaakt voor diegenen die er helaas niet bij waren of om gewoon nog een keer te genieten. Een meer 'officiële' opname (opgenomen in Tivoli, Utrecht op 26/5) wordt uitgezonden op 13 juni op NPO Klassiek. ------>

 

 

Soirée musicale Henry Du Mont

Henry Du Mont (1610-1684) is de beroemdste Maastrichtse componist uit de 17e eeuw, maar we kennen hem nauwelijks. Tijdens de Soirée musicale Henry Du Mont van de Stichting Maastrichtse Componisten op 12 april jongstleden in Kapel Opveld in Heer-Maastricht, kwam  hij ons persoonlijk vertellen over zijn leven in Maastricht en aan het Franse hof bij Lodewijk XIV. Du Mont ging daarbij in gesprek met de koning, met zijn moeder en broer Lambert en met Constantijn Huygens. De voortreffelijke musici van het Euterpe Baroque Consort voerden muziek uit van Du Mont en van de beste collega's van zijn tijd (Louis Couperin, Michel Lambert, Johann Jacob Froberger, John Dowland en Giovanni Felice Sances).

Musici  -  Euterpe Baroque Consort o.l.v. Bart Rodyns
Acteurs  -  Vincent Kusters, Jacqueline ter Linden, Lindsay Zwaan
Regisseur - Jelle Stiphout

De opnames van dit concert worden uiterlijk eind mei via het SMC YouTube kanaal ter beschikking gesteld. We zullen dit in de social media en middels een bericht aan onze nieuwsbrief abonnees laten weten.

'De Vijf van Maastricht'

Onder de noemer 'De Vijf van Maastricht' presenteren we onze eigen zogenaamde fab5! Om onze stichting ook op een andere, meer verrassende wijze, onder de aandacht te brengen kozen we vijf componisten. Via filmpjes, posters, postcards, social mediaberichten (o.a. Instagramaccount de_vijf_van_maastricht) en uiteraard het laten uitvoeren van hun werk.
We zijn gestart met de volgende fab5: Joseph Hollman (1852 - 1926), Carl Smulders (1863 - 1934), Andrée Bonhomme (1905 - 1982),  JeanLambrechts  (1936) en Hans Leenders (1965). We blijven ons inzetten om de komende jaren ons muzikale erfgoed frequent en op verrassende wijze onder de aandacht te brengen. 

Bekijk hier de tekst van deze compositie. Met dank aan: Stichting Maastrichtse Componisten, André Rieu, Math Stroes, Eric Meij, Edward Berben, Jan Janssen, Ben Perry en alle deelnemende muzikanten.

Youtube Kanaal

Het Maastrichtse Componisten Youtube kanaal gaat steeds meer voorzien worden van registraties van concerten en evenementen.
Recente toevoegingen zijn het Hommage aan Andrée concert op 26 november 2022 in de St Janskerk in Maastricht, het 'Via Maastricht naar Maastricht' concert ter ere van het 30-jarig Verdrag van Maastricht op 1 oktober 2022, concert rondom plaquette onthulllingen van Rick Debie (1 oktober 2022) en Henri Delnooz (23 april 2022), interviews met Rick Debie, John Slangen en Arno Dieteren (2021), een terugblik op de mooie 'Stemmig Maastricht' concerten  (2019), en meer. Kortom: geniet van de mooie opnames en beluister de concerten keer op keer weer.

Drie Kinderliederen uit de Svendborger Gedichte van Bertold Brecht (1975).
Gezongen door Vincent Kusters, bariton en gespeeld door Caecilia van Hoof, cello.
Plaquette-concert voor Henri Delnooz, 22 april 2022.
Klik op onderstaande foto voor de opname.

Hommage aan Andrée

SMC Radio

SMC Radio met muziek van Andrée Bonhomme. Veel luisterplezier!

  1. 01 Piece en forme de sonate 9:37
  2. 02 Le tombeau d'Antar 6:28
  3. 03 Le chant des guerriers 3:19
  4. 04 Dansons la gigue 4:01
  5. 05 Sonate pour violon et piano 6:18
  6. 06 La flûte de jade 8:28
  7. 07 Prélude et fungus pour quater á cordes 14:07
  8. 08 Balletsuite 13:09