Geboren: 8 september 1920, Maastricht
Gestorven: 8 april 1991, Maastricht

Biografie
Jean (Marie Joseph) Franssen is geboren op 8 september 1920 als oudste zoon van de bekende musicus Benoit Franssen en broer van Theophile Franssen. Hij studeerde aan het Stedelijk Muzieklyceum in Maastricht en het Luikse Conservatoire Royal, waar hij piano studeerde bij Louis Closson en orgel bij Charles Hens. Behalve als pianist stond Jean Franssen bekend als uitstekend improvisator en orgelvirtuoos. Van 1944 tot 1954 was hij organist aan de Sint Servaaskerk. In 1954 werd hij docent harmonieleer aan het Luikse conservatorium en tevens docent piano aan het Maastrichtse Muzieklyceum.

In de tweede helft van de jaren 1950 ging zijn carrière van start als internationaal concertpianist. Hij concerteerde bij grote orkesten in heel Europa. Jarenlang gaf hij op Tweede Kerstdag een pianorecital in de Redoute in Maastricht, waarbij hij alleen werk van Chopin speelde. In 1966 werd hij getroffen door een hersenbloeding met een eenzijdige verlamming als gevolg. Zijn revalidatie duurde lang. In feite moest hij weer opnieuw leren pianospelen; dankzij zijn ijzeren zelfdiscipline wist hij zijn spel op bijna miraculeuze wijze weer op te nemen op zijn oude niveau. Zijn baan aan het conservatorium in Luik gaf hij op, maar in Maastricht ging hij na verloop van tijd weer aan het werk als pianodocent aan het conservatorium tot zijn pensioen in 1984. Jean Franssen overleed onverwachts op 8 april 1991. Hij was getrouwd met de sopraan Madeleine Higny.

De componist Jean Franssen werd in zijn muziek geïnspireerd door de Franse romantiek en door het impressionisme. Zijn werk toont verwantschap met de muziek van Gabriël Fauré, Claude Debussy, Maurice Ravel, Henri Dutilleux en Olivier Messiaen. Hij schreef kwantitatief niet veel muziek. Kwalitatief is deze muziek nadere bestudering en verdere uitvoeringen echter meer dan waard.

Composities
Enkele geestelijke liederen. Geen nadere gegevens bekend.
Te Deum voor gemengd koor, 3 trompetten, 2 hoorns, 2 trombones, tuba en orgel (1962). Duur: 10 minuten.
Ontstaan bij gelegenheid van het zilveren jubileum van Baron Mr. W. Michiels van Kessenich als burgemeester van Maastricht in 1962. Uitvoeringen: 20 mei 1962, 30 juni 1963 (bij gelegenheid van het 50-jarige directeursjubileum van Benoit Franssen), in 1967 (bij de installatie van nieuwe burgemeester Baeten), 13 september 1969 (bij gelegenheid van Bevrijdingsfeesten Maastricht). Opname CD 1994: CD Musica Servatii (Cappella Sancti Servatii, Maastricht Wind Collectief, Marcel Verheggen orgel, Peter Serpenti dirigent).

Sonate voor viool en piano ( 1948, revisie 1952). Het werk werd bij gelegenheid van de compositieprijskamp van de gemeente Amsterdam in 1948 eervol vermeld. Uitgave Donemus. Delen: Adagio, Andantino,  Allegro capriccioso. Duur 14 minuten.
Opname CD 1993: Roeland Gehlen viool, Joop Celis piano. Wijnand van Hooff WVH140 (uitgave1994; samen met werken van Franck en Beethoven)

Twee postludia voor orgel (1963). In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Delen: Petit carillon (febr. 1963; opgedragen aan Theofiel Franssen), Toccatina (jan. 1963; opgedragen aan Jean Wolfs). Uitgave: Donemus, Amsterdam

Toccata voor orgel (1944, versie 1953). Duur 6 minuten.
Uitgave: Donemus, Amsterdam. Opname CD 1994: CD Musica Servatii (Marcel Verheggen, orgel).