Geboren: 19 december 1965, Born

Biografie

Hans Leenders studeerde orgel aan de conservatoria van Maastricht, Utrecht en Brussel  bij o.m. Jean Wolfs, Jan Raas, Jean Ferrard en Jean Boyer. Hij specialiseerde zich in de Franse barokmuziek en verwierf in 1992 zijn solistendiploma. Hij studeerde tevens muziektheorie en gregoriaans. In 1994 volgde hij Jean Wolfs op als cantor-organist van de O.L.V.-basiliek (orgel Séverin 1652) in Maastricht. Hij is hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium Maastricht en is als artistiek adviseur verbonden aan het  festival L’Europe & L’Orgue te Maastricht.

Leenders is artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale en daarnaast dirigent van het Madrigalchor Aachen, het Basilicakoor en de Schola Nova te Maastricht.  Hij was gastdirigent bij verschillende Nederlandse conservatoria, Cappella Amsterdam, het Nederlands Studenten Kamerkoor, Capella kathedraal Brussel, het Sloveens Kamerkoor, het Groot Omroepkoor en bij vele internationale festivals zoals Europa Cantat. Hij was cursusleider van de jaarlijkse Kurt Thomas-dirigentencursus in Utrecht.

Zijn concertpraktijk omvat heel Europa. Hij maakte talloze radio- en cd-opnamen als organist en als dirigent. Zijn speciale interesse voor hedendaagse muziek blijkt uit de vele premières die hij verzorgde. De composities van Hans Leenders zijn verschenen bij uitgeverij Ascolta.

Bekijk hier het filmpje ‘De Vijf van Maastricht’

Werkenlijst

Missa Canonica (2003) – sopraan, gemengd koor en orgel

Ave Maria (2003) – gemengd koor en orgel

Per Crucem (2004) – gemengd koor en orgel

Stetit Angelus (2005) – gemengd koor en orgel

O-antifonen (2007) – gemengd koor a cappella

Bavo-Mis (2008) – hoge stemmen of sopraan, gemengd koor en orgel

Psaume 97 (2008) – gemengd koor a cappella

Psaume 44 (2009) – gemengd koor a cappella

Intentions (2010) – gemengd koor en orgel

Dixit Balaam (2011) – gemengd koor a cappella

Cantate Dominum (2011) – gemengd koor a cappella

Hoc est praeceptum meum (2011) – vrouwenkoor a cappella

Hoc est praeceptum meum (2012) – gemengd koor a cappella

O-antifonen (2012) – gemengd koor en orgel

Links

www.hansleenders-organist.nl