Geboren: 1 juli 1936, Tongeren

Jean Lambrechts werd geboren in Tongeren. Hij studeerde aan de conservatoria in Brussel en  Parijs, o.a. compositie bij André Jolivet. Hij studeerde ook orkestdirectie bij Hans Swarowsky. Als docent werkte hij zowel aan het Conservatorium in Antwerpen als de Toneelschool in Maastricht. Hij was daarnaast actief als dirigent van meerdere koren, als jurylid bij concoursen, als muziekrecensent en publicist voor dagbladen en tijdschriften en als inleider voor concerten. Lambrechts componeerde een omvangrijk en zeer gevarieerd oeuvre. Hij schreef diverse symfonische werken, waaronder zeven symfonieën, diverse concerten voor instrumenten en orkest, vocale muziek (oratoria, werken voor koor, liederen) en kamermuziek.

In de composities van Jean Lambrechts valt direct de veelzijdigheid van zijn klankwereld op. De componist voelt zich een Europees burger met halteplekken in Tongeren, Luik, Brussel, Berlijn, Londen, Parijs en Maastricht. Als een kameleon trekt de componist telkens een nieuw jasje aan om de juiste muziek voor de juiste gelegenheid te maken. Van lichtvoetige chansonnesque melodieën en jazzy swingende muziek via filmmuziek, blazersmuziek, symfonisch werk, liederen, kamermuziek naar muziek voor koor én muziek voor kroeg en kathedraal.

Hij componeerde bij ca. 200 natuurfilms van de Limburgse cineast Maurice Nijsten passende muziek.  Zijn symfonieën zijn breed opgezette klankschilderingen, waarbij aan de grote orkestbezettingen onvermoede kleuren ontlokt worden. Instrumentatie is voor hem de oneindige kleurendoos waarmee melodie, ritme en samenklank van het juiste coloriet worden voorzien. Ernst en lichtvoetigheid wisselen elkaar met speels gemak af in zijn oeuvre. Naast de instrumentator voor alle mogelijke instrumentencombinaties is hij ook de toondichter, die tonen en gedichten bij elkaar brengt. Hij denkt in zingbare melodieën en in vocale klanken. Taal, tekst, poëzie en muziek komen bij elkaar in, vanuit de menselijke stem gedachte, lijnen. Een rijk oeuvre van originele composities en bewerkingen voor gemengd koor, mannenkoor en vrouwenkoor is hiervan het resultaat . Zijn grote koorwerken hebben de allure van  symphonies chantées, een genre waarin leermeester André Jolivet de weg gebaand heeft.
In 2015 werd Lambrechts 80 jaar. Reden om hem te eren met een plaquette op zijn woonhuis in Maastricht, een plaquette op zijn geboortehuis in Tongeren én een concert met zijn werken. Recent, 10 april 2019, werd zijn Symphony Gaillarde voor het eerst gespeeld in ‘La grande Bouffe’, muziektheatervoorstelling van philharmonie zuidnederland en Toneelgroep Maastricht.

Bekijk hier het filmpje ‘De Vijf van Maastricht’

Meer informatie over Jean Lambrechts staat op de volgende internetsites:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Lambrechts
http://www.matrix-new-music.be/componist/lambrechts-jean-1936
http://www.muziekcentrum.be/identity.php?ID=134371

Via youtube zijn meerdere opnames van zijn muziek te beluisteren.

In 2016 organiseerde de Stichting Maastrichtse Componisten een aantal evenementen om de 80-jarige componist in het zonnetje te zetten. Bij die gelegenheid werden een aantal teksten geschreven, die we hier beschikbaar stellen.

  1. De inleiding bij de onthulling van de plaquette aan het woonhuis van de componist in Maastricht op 19 juni 2016 is hier te vinden: https://www.maastrichtsecomponisten.eu/?page_id=4821
  2. Het complete programmaboekje bij het hommageconcert op 2 oktober 2016 in Maastricht hier te vinden: Programmaboekje Jean Lambrechts 80 jaar
  3. De inleiding bij het concert met koorwerken op 20 november in de Kapel van de Zusters Onder de bogen in Maastricht is hier te vinden: Concert 20 november