Biografie

Joep van Leeuwen (Maastricht, *1955) studeerde af aan het Maastrichts Conservatorium met de B-akte voor klassieke gitaar en studeerde jazzgitaar aan de Swiss Jazz School in Bern. In een vervolgopleiding sloot hij in 2017 zijn studie Master Compositie af aan het Conservatorium Maastricht.

Op 27 november 2005 kreeg hij de Jerry van Rooyen prijs. Deze prijs, ingesteld door het Jazztival, een van de Maastrichtse jazzfestivals, wordt uitgereikt aan mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de jazz in Limburg.

Joep van Leeuwen speelde begin jaren 1970 jazz in Limburg toen dat hier nog nauwelijks gespeeld werd. Hij is één van de wegbereiders geweest van de jazz in Limburg zowel als uitvoerder, docent aan het conservatorium, publicist en als organisator. Hij is de enige jazzer in Limburg met een CD-bespreking in het toonaangevende Amerikaanse jazzblad Down Beat. Vele van de jongere jazzmusici, die nu actief in Limburg zijn, waren zijn studenten aan de jazzafdeling van het Conservatorium Maastricht.

Hij was sinds 1985 tot zijn recente pensionering hoofdvakdocent gitaar aan de jazzafdeling van het Conservatorium Maastricht en gaf daar ook de vakken jazzgeschiedenis en combospel. Van 1996 tot 2001 was hij hoofd van de jazzafdeling en van 1998-2007 was hij de coordinator van de Master opleiding. Van 1992 tot 1997 was hij lid van het Europese bestuur van de International Association of Jazz Educators (IAJE) en coordinator van 1993 tot 1997. Hij stond aan de wieg van Stichting Limburg geImproviseerde Muziek (SLIM) en bestuurslid van 1987 tot 1998. Bij het Kerkraadse Wereld Muziek Concours was hij adviseur.

Publicaties

In samenwerking met de Maastricht University deed hij onderzoek naar de manier waarop conservatoria hun eindexamens beoordelen en publiceerde daarover de tekst Professional Music Assessment, Determining quality in Jazz performance during the Conservatory Final Exam in 2009.

Zijn publicaties over jazz in kranten als het Limburgs Dagblad (1996 -2001) en tijdschriften als Jazzmozaïek (2008) worden gewaardeerd vanwege hun diepgang maar ook omdat ze jazz vanuit een professioneel perspectief verduidelijken aan een algemeen publiek. Zijn publicaties over over Third Stream Music en Jazz with Strings zijn toonaangevend.

CD’S

 1. It Could Happen to You (2008) sologitaar
 2. Jazz Guitar Meets Church Organ (2011) met toetsenist Gero Körner
 3. The Dance and the Blues (2014) met trombonist Jack Coenen

Composities

Joep van Leeuwen bevindt zich in, maar vooral ook tussen twee muzikale werelden: de jazz en de gecomponeerde muziek. Zo componeerde hij veel jazzthema’s, die de basis vormen voor improvisatie. Hij schreef ook veel volledig uitgecomponeerde stukken maar ook veel zgn. Third Stream Music waarin (jazz)improvisatie ingebed is in een langer gecomponeerd stuk.

Gecomponeerde stukken:

 1. Sunlight on a Knee voor sopraan, mezzo, altsax, tenorsax, klarinet, basklarinet, piano en percussie. Tekst: Pierre Kemp (vertaling Fred van Leeuwen) (2014)
 2. A Match Made voor fluit, klarinet, viool, cello en piano (2015; geschreven voor Ensemble 88)
 3. Hit and Run voor twee fluiten (2016)
 4. Location, Location, Location voor cello solo (2017)

Voorbeelden van Third Stream Music:

 1. Gently Down the Stream voor jazzgitaar, jazzpiano en drums
 2. A Wave and a Drop voor strijkkwartet, jazzgitaar en jazzbas
 3. Notes and Disnodes voor strijkkwartet, jazzgitaar en jazzbas
 4. In Full Pursuit voor strijkkwartet en jazzgitaar
 5. Manaihant, Pres de Verviers voor saxophone kwartet en jazzgitaar
 6. The Dance and the Blues voor jazzgitaar en trombone
 7. Jazz Guitar Meets Church Organ voor jazzgitaar en pijporgel
 1. Fugue for Jim Hall – Joep van Leeuwen International Trio voor jazzgitaar, jazzbas en drums

Voorbeelden van Jazz composities:

 1. The Way Back Joep van Leeuwen International Trio – The Way Back (TV Recording)
 2. Initial Inertia Joep van Leeuwen International Trio – Initial Inertia (TV recording)

Internet

Voor uitgebreide informatie met o.a. biografie, partituren, foto’s, audio, agenda, recensies, blog en publicaties zie www.joepvanleeuwen.nl