Geboren: Maastricht, 12 juni 1939
Overleden: 
Heerlen, 4 februari 2016

Peter Serpenti  begon zijn muzikale loopbaan bij de Cappella Sancti Servatii, het koor waar hij later dirigent van zou worden. De Cappella stond van 1913 t/m 1964 onder leiding van Benoit Franssen. Zijn jongensstem rond 1950 is te beluisteren op Youtube (zie linkjes hieronder) in enkele kerstliederen met de Mastreechter Staar.

Serpenti ontving zijn muzikale vorming aan het Conservatorium Maastricht en behaalde cum laude de einddiploma’s solospel piano en orkestdirectie. In Sienna verwierf hij het diploma van de meestercursus piano bij professor Guido Agosti. In aansluiting hierop was hij deelnemer aan het Koningin Elisabeth-Concours te Brussel en laureaat van het Concours International in Genève. Vervolgens studeerde hij een jaar aan de Indiana University, Bloomington-USA, bij professor Geörgy Sebök (piano) en professor Tibor Kosma (orkestdirectie). Tijdens deze periode was hij tevens laureaat van de Dimitri Mitropoulos Competition for Conductors in New York. Peter Serpenti vervolmaakte zijn directie-studie bij Jean Fournet (Parijs), Hans Swarowsky (Wenen), Dean Dixon (Stuttgart) en Marius Constant (Parijs). Driemaal was hij laureaat van de Internationale dirigentencursus van de NOS in Hilversum.

Serpenti was 5 jaar als vaste dirigent verbonden aan het Groot Omroepkoor van de NOS in de jaren 1980 en verzorgde talrijke concerten en opnames voor radio en televisie. Daarnaast werkte hij als gastdirigent met diverse orkesten zoals het Amsterdam Philharmonisch Orkest, het Amsterdams Kamerorkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Limburgs Symphonie Orkest en met de filharmonische orkesten van Luik, Antwerpen, Koblenz, Haarlem en Groningen. Tevens was hij gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor en het Kamerkoor van de BRT. Peter Serpenti werkte als assistent met grote dirigenten en componisten als Bernard Haitink, Jean Fournet, Sir Edward Downes, Olivier Messiaen, Yannis Xenakis en Klaus Huber.

Sinds 1964 was Peter Serpenti vaste dirigent van de Cappella Sancti Servatii en tot 1990 was hij docent aan de Hogeschool van Maastricht. In 2013 nam hij afscheid van de Cappella.

Over de uitvoering van ‘Ein Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms met het LSO en de Cappella Sancti Servatii en de Tokyo Society onder zijn leiding werd door de pers zeer lovend gerecenseerd. Ook de onder zijn leiding uitgevoerde 2e symphonie van Mahler kreeg grote bijval. In 2001 vond de eerste uitvoering plaats met zijn pas opgerichte  ‘Coro Seletto’ met de uitvoering van een volledig Poulenc programma in de Onze Lieve Vrouwebasiliek te Maastricht, waaronder  ‘Figure humaine’. In 2002 dirigeerde hij in Tokyo o.a. in de Metropolitan het Requiem van Mozart en de Mattheus-Passion van Bach.

Serpenti was ook werkzaam als componist. Naast talrijke bewerkingen van o.a. kerstliederen componeerde hij zijn ‘Missa Theresia’ (1994), het motet ‘O sacrum convivium’ en een Fantasie voor strijkorkest. In opdracht van Festival Musica Sacra en de KRO schreef hij in 2006 de ‘Missa Gerlachus’ (2006). Het motet ‘Gaudete in Domino semper’ werd geschreven voor een adventsconcert. De compositie werd uitgevoerd door het Basilicakoor en de Cappella Sancti Servatii en was opgedragen aan Hans Leenders, dirigent van Basilicakoor.

Opnamen:

Peter Serpenti als jongenssopraan:

https://www.youtube.com/watch?v=3a9hzSUkltI   en https://www.youtube.com/watch?v=QKVcoUksrSs

CD Musica Servatii
Cappella Sancti Servatii o.l.v. Peter Serpenti
Hierop o.a. Peter Serpenti: O sacrum convivium

CD In dulci jubilo
Cappella Sancti Servatii o.l.v. Peter Serpenti
Hierop o.a. 11 arrangementen van Peter Serpenti