Geboren: 4 februari 1963, Deventer
Gestorven: 30 december 1994, Maastricht

Biografie
Robert Quodbach is  geboren in Deventer op 4 februari 1963 en overleden in Maastricht op 30 december 1994. Hij is een Nederlandse componist van hedendaagse klassieke muziek. Robert studeerde compositie aan het conservatorium van Rotterdam bij Klaas de Vries en Gilius van Bergeijk. Voordat hij naar het conservatorium ging, was hij gitarist bij de popgroep ‘San’, en studeerde hij twee jaar aan de kunstacademie van Den Bosch. Tijdens zijn studie experimenteerde hij in verschillende stijlen, van twaalftoonsmuziek tot minimal music.

Na zijn studie keerde hij in 1990 terug naar Maastricht. Hij vond zijn studie-experimenten te intellectueel van aard en ontwikkelde een eigen, herkenbare muzikale taal. Aanvankelijk kende deze veel tonale elementen, met name in de werken die hij schreef voor documentaires en theaterproducties. Later zou hij, na deze werken terug gehoord te hebben, zijn werk meer dissonant maken. Robert vond dat composities op de eerste plaats spontaan moesten komen: ‘Elke ingeving heeft zijn reden, niets is zomaar.’ Hij componeerde voornamelijk in de stilte van de nacht. Met name de laatste drie jaren van zijn leven waren bijzonder productief. Zijn werken uit die periode omvatten zowel pianosonates, zangstukken alsook enkele symfonieën.

Robert Quodbach overleed op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longembolie en werd begraven op de Algemene begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht.

Muzikale stijl
De composities van Rober Quodbach bevatten een aantal elementen die regelmatig terugkomen: de overwegend langzame tempi; het plotseling verschuiven van een karakter (‘alsof je van landschap naar landschap gaat’); het schijnbaar tot stilstand komen van een stuk. ‘Verrassingseffecten kunnen enkel ontstaan door van de vaste denkpatronen af te stappen, door je geen beperkingen op te leggen’. Robert was een zeer intuïtieve artiest, die geloofde in toeval en voorspellingen.

Composities
Symphonieën
– Symphony no 1 (1988)
– Symphony no 2 (1993)

Duo blaasinstrumenten en piano
– Three piecs for Alto-saxophone and Piano (1992)
– ‘Nomen Nescio’ for Soprano-saxophone and Piano (1993)
– ‘Obligatio’ for Clarinet and Piano (1994)

Zang
– Negen Liederen op tekst van Paul Celan voor sopraan en piano (1993 – 1994)
– ‘Für Niemand’ voor sopraan, viool en piano (1992)
– ‘Psalm’ op een gedicht van Paul Celan voor sopraan, viool en piano
– Hexenpassion voor twee sopranen, cello en piano (1994). Gedicht: Else Lasker-Schüler.

Strijkers
– ‘Scintilla’ for Cello and Piano (1994)
– ‘Lucerna’ for Violin and Piano (1992)
– ‘Designo Interno’ for Viola and Piano (1992)
– ‘And now…’ voor viool, piano en tape (1993)
– ‘Trianon Parfumé’ voor strijkkwartet

Piano
– Pianosonate nr 1 (1993)
– Pianosonate nr 2 (1994)

Orgel
– Adagio for organ 1
– Adagio for organ 2

Van bovenstaande stukken is de bladmuziek beschikbaar.

Van de volgende stukken is geen bladmuziek meer beschikbaar:
– Strijkkwintet (1994)
– Strijkkwartet nr 2
– Strijkkwartet nr 3
– Music for example (for piano) II a-f
– Documentairemuziek ‘Ieper’
– Music for mirrors
– A memoir for ?
– Altviool ensemble

Opnames en links
CD ‘Lost and Found’, uitgebracht in december 2012 de Stichting Robert Quodbach. Werken: twee pianosonates uitgevoerd door Jeroen Riemsdijk. De cd gaat vergezeld van een DVD met een korte film van de hand van Peter de Kock op muziek van Robert Quodbach. Bestelling via www.robertquodbach.com € 12,50 excl. verzendkosten.

Een tweede cd met pianoduo’s, getiteld ‘Entwined’, wordt in de loop van 2015 uitgebracht.