Op 14 januari j.l. vond voor de derde keer het nieuwjaarsconcert plaats georganiseerd door de Stichting Maastrichtse Componisten, Ensemble 88 en speciaal dit jaar met het Neue Musik Ensemble Aachen.
De lokatie van de Muziekgieterij leende zich uitstekend voor dit doel. Onder het genot van een drankje kon het publiek genieten van de muziek die ten gehore werd gebracht.

Het concert begon met Shattila van de Palestijns-Israëlische componist Samir Odeh Tamimi. Het stuk verwijst naar het vluchtelingenkamp in de Libanese hoofdstad Beiroet waar in 1982 honderden Palestijnen werden vermoord. Het stuk is gecomponeerd voor piano, viool, cello en klarinet. De vier musici wisten met hun uitstekende spel het publiek te interesseren.

In samenwerking met de compositiedocenten Vykintas Baltakas in Maastricht, Markus Hechtle in Keulen en Michel Fourgon in Luik waren drie compositiestudenten geselecteerd die een korte compositie (maximaal 4 minuten) hebben geschreven op basis van  het thema ‘Fremdes gehört zu uns’.
De studenten werden door hun eigen docenten begeleid maar kregen ook feedback van de musici van beide ensembles.

Refugee van Christos Kavour (conservatorium Maastricht) en Trio voor fluit, viool en cello van Lio Genxin (Conservatorium Luik) werden vandaag op indrukwekkende wijze ten gehore gebracht door beide muziek ensembles.

DSCF9344

Violist Paul Pankert schreef en introduceerde het werk Spaltung, wat hij op virtuoze wijze uitvoerde met Claire Lecoq op klavecimbel en Lydia Haurenherm viool. Paul Pankert ontving voor zijn compositie Spaltung voor twee violen en klavecimbel in 2008 de Compositieprijs van de Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique.

DSCF9412

Four Movements werd in 1993 gecomponeerd door de Maastrichtse Componist Frans Mulder in opdracht van de vereniging voor huismuziek. Frans Mulder overleed in 2000.

De fantastische middag werd op wijze afgesloten met  ‘The workers Union’ van Louis Andriessen. Met dit werk geeft de componist uiting aan zijn politieke overtuiging. Het was een spectaculaire afsluiting van een bijzondere middag waarbij alle musici zich nogmaals op het toneel mochten begeven om  een wel verdient applaus in ontvangst te mogen nemen.

Programma
Samir Odeh Tamimi – Shattila
Christos Kavour (student conservatorium Maastricht) – Refugee
Paul Pankert – Spaltung
Frans Mulder – Four Movements
Liu Genxin (student conservatorium Luik) – Trio voor fluit, viool en cello
Louis Andriessen – Workers Union

Musici

Neue Musik Ensemble Aachen:EnsembleAachen.jpg

Olaf Futyma (fluit)
Regina Pastuszyk (klarinet)
Lydia Haurenherm (viool)
Tom Morrison (altviool)
Cornelia Briese (cello)
Ludger Singer (piano

Ensemble 88

ensemble-88-12zw-achtergr-verzadiging-web.jpg

Anne Davids (fluit)
Johan Naus (klarinet)
Paul Pankert (viool)
Claire Lecoq (klavecimbel)
Wouter Bergenhuizen (piano)
Jan van den Boomen (slagwerk)