“Beautiful young people are accidents of nature, but beautiful old people are works of art.”

Bovenstaand citaat van Eleanor Roosevelt vatte de essentie van de muzikale theatervoorstelling Patina over de kracht van het ouder worden kernachtig samen. Een mooi laagje patina op de huid van een voorwerp gaf dat object een keurmerk van echtheid mee. Patina is geen teken van verval, maar creëert extra uitstraling en diepte. Zo komt ook in een doorleefd gezicht de hele mens samen. Ik zie in jou alle personen die jij bent geweest zegt Bernlef ergens in zijn boek Hersenschimmen. De voorstelling Patina nam de bezoeker mee naar een imaginaire wereld, waarin het niet gaat over de last van ouder worden. De performance belichtte juist de kracht, levenservaring en levensvreugde, die achter een gepatineerde huid verborgen gaan.

De verrassende combinatie van het beeldend figurentheater met nieuwe kleurrijke muziek bood de makers een uitdaging om twee werelden met elkaar te verbinden, die elkaar nauwelijks kenden. Tekst is er nauwelijks, de communicatie is des te intenser. Op het podium bewogen de hoofdfiguur, die vergroeit lijkt met een pop, en zes vrouwelijke vocalisten met maskers. Daaromheen drapeerde een slagwerker met zijn rijke instrumentarium een suggestief muzikaal decor. Voor de uitvoering tekenden Ananda Puijk – spel, Sybrand van der Werf – regie, Hans Leenders – compositie, Jan van den Boomen – slagwerk en zes vrouwenstemmen van Studium Chorale.

Complementair aan de voorstelling voert Ensemble The Party met Bart Rodyns harmonium en Lode Leire contrabas in het eerste gedeelte van het programma muziek uit van een drietal componisten uit de Euregio: Leo Blech (Aachen), Cesar Franck (Liège) en Andrée Bonhomme (Maastricht). De gekozen muziek komt uit de culturele smeltkroes die de Euregio Maastricht- Aken-Luik door de eeuwen heen steeds geweest is en nog steeds is.

Uitvoerenden
Ananda Puijk – artistiek leider en spel
Hans Leenders – componist en muzikaal leider
Sybrand van der Werf – regisseur
Studium Chorale – zes vocalisten
Jan van den Boomen – slagwerk
Charlotte Puijk-Joolen – figurenontwerp
Ensemble ‘The Party’ / Bart Rodyns – harmonium / Lode Leire – contrabas